Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Οδυσσέας Ελύτης~Το Παράπονο


Το παράπονο

Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να στο πω
άλλα είναι εκείνα που αγαπώ
γι' αλλού, γι' αλλού ξεκίνησα

Στ' αληθινά στα ψεύτικα
το λέω και τ' ομολογώ
σα να 'μουν άλλος κι όχι εγώ
μες στη ζωή πορεύτηκα

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά
πάντα, πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.

στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου,
ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

'Οσοι δεν είναι αρκετά κολασμένοι πρέπει επιτέλους να σωπάσουν



Στη τρίτη ανάρτηση του ιστολογιου ΒΑΣΤΙΛΗ το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΩ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ (1956)

Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία,

δε θα πει ανοίγω ένα παράθυρο για τη συναλλαγή.

Τέλειωσαν πια τα πρελούδια, ήρθε η ώρα του κατακλυσμού.

'Οσοι δεν είναι αρκετά κολασμένοι πρέπει επιτέλους να σωπάσουν,

να δουν με τι καινούριους τρόπους μπορούν να απαυδήσουν τη ζωή.

Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία.

Να μη με κατηγορήσουν για ευκολία, πως δεν έσκαψα βαθιά,

πως δε βύθισα το μαχαίρι στα πιο γυμνά μου κόκαλα.

όμως είμαι άνθρωπος κι εγώ, επιτέλους κουράστηκα, πως το λένε,

κούραση πιο τρομαχτική από την ποίηση υπάρχει;

Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία.

Βρίσκει κανείς τόσους τρόπους να επιμεληθεί την καταστροφή του.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ


Πριν τρία χρόνια και κάτι,μαθητής Β'λυκείου τότε,στην πρώτη μου πορεία φώναξα δυνατά συνθήματα για τον Νίκο Τεμπονέρα.Ετσι βιωματικά γνώρισα τον εκπαιδευτικό και αγωνιστή που τόσο άδικα δολοφονήθηκε από το παρακράτος το 1990 για να μπει στην ιδια ηρωική λίστα των νεκρών αγωνιστών,του Λαμπράκη,του Πέτρουλα και άλλων...
Η μνημη εναντια στη ληθη.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.

Hταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης). Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

free ΒΑΣΤΙΛΗ blogspot


Η ΒΑΣΤΙΛΗ ΗΤΑΝ ΦΡΟΥΡΙΟ.ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1370.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΣΤ’ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ.ΣΤΕΓΑΖΕ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΖΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ.
ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 1789.Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΛΟΝΕ ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΣΕ.ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ ΤΑ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΛΟΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ.
ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ.