Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΒΡΩΜΑΝΕ...ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ-ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ



ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Λοιπόν...Σενάρια που πιστεύω ότι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει όλοι... Έρχεται η περίοδος που μας λένε οι γυμναστές: "Ποια παιδιά θέλουν να κάνουν παρέλαση;". Μόλις τα παιδιά ξινίζουν, αρχίζει να λέει ο γυμναστής πως "είναι τιμή και υποχρέωσή σας" και “όσοι δεν κάνουν παρέλαση θα πάρουν χαμηλότερο βαθμό”... Και στην τελική διαλέγει 5 άτομα και λέει “εσείς παρέλαση - θέλετε δε θέλετε!”. Έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
Γύρω από την παρέλαση υπάρχει μεγάλη σύγχυση, την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει εύκολα με μία εγκύκλιο, αλλά (όπως και σε άλλα σοβαρά θέματα) κάνει την πάπια γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:
1) Ο λόγος που ζείτε αυτό το σκηνικό πριν από κάθε παρέλαση είναι ότι το σχολείο σας είναι υποχρεωμένο να στείλει αντιπροσωπεία του στην παρέλαση (Γ4/150/24-02-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.), αλλά εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε στην αντιπροσωπεία.
2) Το να σας τιμωρήσουν επειδή δεν θέλετε να κάνετε παρέλαση είναι παράνομο και δεν δικαιολογείται από καμία διάταξη. Υπάρχει μόνο μία αναφορά σε εγκύκλιο του ΅77, η οποία αφενός δεν μιλάει συγκεκριμένα για την παρέλαση, αφετέρου δίνει απλώς οδηγίες σημειώνοντας ότι «τονίζουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή δε δίδουμε εντολές για εκτέλεση αλλά επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε βασικές υποχρεώσεις...» (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
3) Οι παρελάσεις γίνονται σε μέρες μαθητικής αργίας (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη) και στις αργίες δεν είστε υποχρεωμένοι να πάτε πουθενά. ΓιΆ αυτό τον λόγο και δεν παίρνουν απουσίες όσοι λείπουν από την παρέλαση.
Όσο για τους κακούς βαθμούς λόγω παρέλασης ενημερώστε τον Γυμναστή σας ότι:
1) Η βαθμολογία σε ένα μάθημα δεν αφορά τη συμπεριφορά των μαθητών αλλά τις επιδόσεις τους. Ο βαθμός είναι για την αξιολόγηση και όχι για την συμμόρφωση των μαθητών.
2) Ειδικά για το μάθημα της Γυμναστικής υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα εξέτασης για να βγουν οι βαθμοί σας και κανένα από αυτά δεν είναι η παρέλαση (ΑΠΣ Φυσικής Αγωγής).
Αν, λοιπόν, σας αδικήσει, μπορείτε να του κάνετε καταγγελία οπότε ο Γυμναστής θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στον ανώτερό του Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής μία αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας όπου θα φαίνεται ότι ο βαθμός σας προέκυψε ως αποτέλεσμα εξετάσεων σε αυτά τα αντικείμενα.


flash back…
26/10/2005: Μιά 14χρονη αριστούχος μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία και να παρελάσει. Την θέση της μαθήτριας πήρε ο επόμενος στη βαθμολογία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. «Αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί από την κείμενη νομοθεσία και τα σχολεία δεν εμπλέκονται», δήλωσε ο προϊστάμενος ΒΆβάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης, «εμείς πρεσβεύουμε το δημοκρατικό και ανοικτό σχολείο χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορούμε να θέτουμε φραγμούς στη συνείδηση κανενός πολίτη».


info…
• Η ιδέα της παρέλασης των μαθητών με στρατιωτικό τρόπο ανήκει στον Χίτλερ. Στόχος του ήταν να καλλιεργήσει ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας στη γερμανική νεολαία. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από την δικτατορία τουΜεταξά.
• Η μαθητική παρέλαση δεν προβλέπεται στο τελετουργικό των εθνικών εορτασμών σε καμία χώρα της Ευρώπης. Ο συνήθης τρόπος συμμετοχής των μαθητών είναι η απόθεση λουλουδιών σε μνημεία.


πηγή:μαθητικό περιοδικό scholligans
www.theschooligans.gr

9 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

Γεια σου, Δημητρη,
εγω εκανα παρελαση με τη θεληση μου! Παρελαση κανεις για να τιμησεις εκεινους που πεθαναν για να εισαι εσυ τωρα ελευθερος... Ετσι ελευθερα αποφασιζεις... Στο σχολειο μου ο καθηγητης αναγκαζοταν να διαλεξει γιατι θελαμε πολλα ατομα..Οχι πως λειπουν τα περιστατικα που αναφερεις, μα δεν ειναι παντα ετσι...

dimitris~βαστιλη blogspot είπε...

gia sou Aλς,
Sigoura den einai pada etsi...
pados to peristatiko pou anaferw einai sixno kai sigoura oxi memonomeno.
tora oson afora tin eleutheria kai ton tropo pou apofasizeis na timiseis tous nekrous sou.
to 1940 p.x. o ellinikos laos polemise enadia ston fasismo iperaspizomenos tin eleutheria tou.nomizo pos einai apo oximoro mexri paralogo na timas tous nekrous pou epesan ston agona enadia ston fasismo me tropo pou lansarisan oi idioi oi fasistes,enxorioi kai xenoi(Xitler,Metaxas klp..)
episis eho tis enstaseis mou gia to poso eleuthera apofasizeis na simetexeis i oxi...
gnorizoun oi mathites ta dikaiomata tous pano sto thema?
gnorizoun pos osoi den to epithimoun den einai anagasmenoi na perpatoun se stratiotiko vimatismo san stratiotakia,ntimenoi omoiomorfa sta protipa tis EON tou Metaxa...
kai ektos apo ola auta i prosopiki mou apopsi einai pos stous mathites prepei na didaskete eleutheria kai oxi stratiotiki pitharxia,sevasmos stin diafortikotita kai oxi omoiogenia,eleutheria stis apofaseis,ipeythinotita kai oxi exanagasmos.den nomizo pos oi dimokratia exei anagi apo parelaseis.
auta apo mena.
pada filika.

love είπε...

παρέλαση ε? χμμ... προσωπικα δεν θα κάνω κι ασ είμαι παραστάτρια. οταν το ανακοίνωσα στους καθηγητές,είχανε λίγη γκρίνια, αλλά μέχρι εκεί.
Σ όλα τα σχολεία έτσι θα έπρεπε να είναι !
Βέβαια είναι οξύμωρο οτι το σχολείο υποχρεούται να στείλει σε παρέλαση αντιπροσωπεία μαθητών . ενω οι μαθητές δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν παρέλαση









δεν ξέρω αν έχει νόημα να περνάς μπροστά απο επισημους ντυμένος με συγκεκριμένα ρούχα και συγκεκριμένο βήμα. είμαστε απλά μια άμορφη μάζα.
δεν τιμάμε κάποιον ουσιαστικά. Η τιμή μπορεί να αποδωθεί με ομορφες γιορτές !

love είπε...

shm* thn kalispera moy paidia!~~!

Ἅ λ ς είπε...

δεν ξερω δημητρη ποτε δεν το ειδα ετσι... το βλεπω σαν τιμη και προς Θεου δεν ειμαι φασιστρια... Η παρελαση εχει δυο πλευρες οπως και το νομισμα... Ποτε δε θα βγαλουμε ακρη νομιζω.. Δεν παρελαυνω ουτε οπως τοτε οι γερμανοι, ουτε για πειθαρχια, αλλα για τιμη (ελαχιστη τιμη) για εκεινους που μου χαρισαν την ελευθερια. Ειναι γιορτη!!

κ χαρμολυπη, αυτο που πρεπει να γυρναμε στους επισημους και μενα με χαλαει!!Ειναι αυτο που δε μου αρεσει στην παρελαση.. επρεπε να τους φτυνουμε....

ρε δημητρη παντα φιλικα !:)

dimitris~βαστιλη blogspot είπε...

Xarmolipi,
to oti se xehorizoun kai kala apo tous allous me ton titlo tou ''parastati'' kai si tous petas tin ipokrisia tous sta moutra...se tima poli kata tn gnomi mou.
tipota den einai tixaio.i parelasi einai mia amorfi maza giati etsi akrivos mas theloun oi ''episimoi'',amorfi maza...
i praxi sou einai praxi sinidisis,kata tin tapini mou gnomi pali...
:)

dimitris~βαστιλη blogspot είπε...

Aλς,
kalo einai otan mesa apo ton dialogo kai tin kouveda anakaliptoume nees ptixes pano sto opiodipote zitima.

Ἅ λ ς είπε...

Mε βρισκεις συμφωνη! Οι διαφορετικες αποψεις ειναι παντα δεκτες...!

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται να σε πατάξω, αγαπητέ Δημήτρη, και σας άκουσα-διάβασα όλους με πολλή προσοχή. Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ για το μπλογκ αυτό. Δείχνει μαθητές με άποψη και παρρησία. Έπεσα πάνω του ψάχνοντας σα νέα (και σε ηλικία και σε χρόνια προϋπηρεσίας) διευθύντρια που είμαι κάποια νομοθεσία για τις απουσίες σε μέρες αργίας. Όπως καταλαβαίνετε και ένας διευθυντής δε φυτρώνει ξερόλας, αλλά ψάχνεται προσπαθώντας να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και ταυτόχρονα να μην αδικεί τους μαθητές του που έχουν τις απορίες τους και τις ενστάσεις τους κάποιες φορές. Δεν αυθαιρετούμε, σε μια δημοκρατία οι νόμοι μάς κυβερνούν. Έτσι λοιπόν κι εγώ βρέθηκα στο δίλημμα, θα βάλουμε ή όχι 2-3 απουσίες σε κάποιον που δεν παραβρέθηκε στον εορτασμό ημέρα τοπικής εθνικής εορτής; Παρέλαση δεν έγινε, μόνο στεφάνια και εκκλησιασμός. Καταρχήν, πριν δω οποιονδήποτε νόμο ή εγκύκλιο, η λογική μου λέει ότι παρά την αργία πρόκειται για εκδηλώσεις του σχολείου σου. Πρέπει κάποια στιγμή να νιώσουμε ότι είμαστε οργανικά μέλη του σχολείου μας και πως ό,τι γίνεται από αυτό, από εμάς γίνεται και δεν είναι ωραίο να το σνομπάρουμε ή να απέχουμε. Δεν πιστεύω ότι σήμερα στην Ελλάδα το σχολείο επιβάλλει πρακτικές μη δημοκρατικές, ώστε να χρειάζεται αντίσταση και αντίδραση χάριν της δημοκρατίας. Η συμμετοχή στην παρέλαση ναι είναι προαιρετική και δεν μπορεί να επιβληθεί ή να τιμωρηθεί η άρνηση συμμετοχής, αλλά η συμμετοχή γενικά στον εορτασμό δε θα έπρεπε να εξυπακούεται; Μπορεί και όχι, πείτε μου τη γνώμη σας, την οποία χαίρομαι πολύ να διαβάζω και συγγνώμη που ως από άλλη θέση επεμβαίνω εδώ. Γενικά πάντως θεωρώ ότι είναι σωστό να μπαίνουν απουσίες σε τέτοιες περιπτώσεις, πράγμα το οποίο δηλώνει αυτό το απλό: ότι δεν ήσουν εκεί, είτε γιατί δε γούσταρες, είτε για άλλο λόγο. Και τελικά βρήκα και μία διάταξη που επιβεβαίωσε τη διαίσθησή μου ως διευθύντριας : Ε3/443/14.5.84 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

"Οι αδικαιολόγητες απουσίες μαθητών που πραγματοποιούνται κατά τις γιορταστικές εκδηλώσεις σε εργάσιμες ημέρες καθώς και σε μέρες που προβλέπονται από διάταξη νόμου για την πραγματοποίηση γιορταστικών εκδηλώσεων, υπολογίζονται για τον χαρακτηρισμό της φοιτήσεως τους, ενώ δεν υπολογίζονται οι απουσίες που πραγματοποιούνται σε μέρες αργίας των σχολείων". Οι απουσίες μπαίνουν, αλλά δεν υπολογίζονται για το χαρακτηρισμό της φοίτησης. Αυτό είναι και το λογικό, κατά τη γνώμη μου.