Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ-Σωτήρης Πέτρουλας (1943 - 1965)


Ο Σωτήρης Πέτρουλας (1943 - 1965) ήταν φοιτητής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 1965.

Γεννήθηκε στη Μάνη και σε νεαρή ηλικία οργανώθηκε στη Νεολαία Ε.Δ.Α. Φοίτησε στην μέση εμπορική σχολή Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Αποβλήθηκε για έναν χρόνο απο τη σχολή για πολιτικούς λόγους ενώ είχε εκλεγεί μέλος της διοικούσας επιτροπής της Νεολαίας Ε.Δ.Α. Πρωταγωνίστησε σε όλες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και αργότερα προσχώρησε στην Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, στης οποίας το ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχε.

Βρισκόμαστε στον Ιούλη του 1965...
Στις 21 Ιούλη η ΕΦΕΕ καλεί τους φοιτητές σε συγκέντρωση στα Προπύλαια με κεντρικά συνθήματα «Να φύγει η αυλόδουλη κυβέρνηση» «Την κυβέρνηση εκλέγει ο λαός και όχι το παλάτι και οι αμερικανοί» κ.α.
Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά, η αστυνομία κατόπιν διαταγών του υπουργού δημόσιας τάξης, ναυάρχου Τούμπα, επιτίθεται στους συγκεντρωμένους. Ο 23χρονος αγωνιστής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Σωτήρης Πέτρουλας πέφτει νεκρός, ενώ τραυματίζονται εκατοντάδες και συλλαμβάνονται 258 άτομα στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, ανάμεσά τους και 28 μαθητές. Η επίθεση της αστυνομίας και οι ξυλοδαρμοί συνεχίζονται επί πέντε ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων νεαροί ξυλοκοπούνται άγρια ακόμα και μέσα στο σταθμό Α΄βοηθειών.
Τις επόμενες ώρες εξελίσσεται μια λυσσαλέα προσπάθεια της αστυνομίας να ταφεί ο Πέτρουλας μυστικά. Ο νεκρός από το νεκροτομείο μεταφέρετε εσπευσμένα στο Γ’ νεκροταφείο Πειραιά το οποίο φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ αναμενόταν η ταφή κατατέθηκε μήνυση εκ μέρους των γονέων του Πέτρουλα κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία και αίτημα για δεύτερη νεκροψία καθώς υποστήριζαν πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε. Κατόπιν της μήνυσης ο εισαγγελέας ανέστειλε τον ενταφιασμό και τελικά η οικογένεια παρέλαβε τη σορό.
Η κηδεία του Πέτρουλα στις 23 Ιούλη, μετατρέπεται σε τεράστια διαδήλωση με μια ανθρωποθάλασσα να ακολουθεί την πένθιμη πομπή από το σπίτι της οικογένειας στον Κολωνό ως το Α’ Νεκροταφείο.
Το 1975 το δ.σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών αποφάσισε να ονομάσει τον σύλλογο φοιτητών "Σωτήρης Πέτρουλας" και να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον τραγικό θάνατό του το ομώνυμο τραγούδι.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας μπήκε στο πάνθεον των ηρώων του λαϊκού κινήματος αποτελώντας από τότε σύμβολο για τους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Σωτήρη Πέτρουλα, Σωτήρη Πέτρουλα
σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η Λευτεριά ...

6 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

χμμ ναι; δεν το ηξερα!
καλη σου μερα!!

Marie είπε...

Συγχαρητήρια Δημήτρη που κρατάς την μνήμη των αγωνιστών μας ζωντανή! Σ' ευχαριστώ! Δεν ξέρω νιώθω ευγνωμοσύνη! :)

dimitris~βαστιλη blogspot είπε...

Aλς,
kali mera kai se sena.

dimitris~βαστιλη blogspot είπε...

Maria,
eixa poli kairo na se dw sto blog.:)
se euxaristw gia ta logia sou an kai den mou axizoun.eygnomosini prepei na esthanomaste oloi gi autous tous megalous agonistes.alithina protipa gia kathe eleuthero anthropo.

Marie είπε...

Ακριβώς! Γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας σαν νεολαία αλλά και ώς ανθρωπότητα και χρειαζόμαστε πρότυπα σαν τον Πέτρουλα!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ευτυχώς, πρότυπα υπάρχουν - πάντα υπάρχουν, πιστεύω. Οι μηχανισμοί να τα διακρίνουμε μάς δυσκολεύουν..