Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σε πολλές ιταλικές πόλεις για δεύτερη ημέρα. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να «μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις». Με πανό κατά της κυβέρνησης και της μεταρρύθμισης συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του κοινοβουλίου, στη Ρώμη.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Ρώμη και στη Φλωρεντία, όπου σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια. Στις πορείες της Φλορεντίας ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία , ενώ οι άλλες διαδηλώσεις εξελίχθηκαν χωρίς επεισόδια. Πολλά πανεπιστημιακά κτίρια τελούν υπό κατάληψη.

Η ιταλική κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, έχει υιοθετήσει σειρά νόμων, με τους οποίους περικόπτονται κατά 9 δις ευρώ οι δαπάνες ενώ μειώνονται και οι θέσεις εργασίας στην την πενταετία 2009-2013 κατά 130.000.

Στη νέα μεταρρύθμιση προβλέπεται μεταξύ άλλων, η συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η είσοδος στα διοικητικά συμβούλια ατόμων εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και η μείωση της θητείας των πρυτάνεων. Η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου αναμένεται να ψηφιστεί στις 30 Νοεμβρίου από τη Βουλή. Οι επικριτές τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων καθορισμένου χρόνου εργασίας δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Χθες σημειώθηκαν συμπλοκές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων της αστυνομίας, κυρίως στο κέντρο της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: